PGŽ druga u Hrvatskoj po transparentnosti proračuna

Prema istraživanju Instituta za javne financije Primorsko-goranska županija druga je u Hrvatskoj po transparentnosti proračuna. Na objavi rezultata u Zagrebi prisustvovao je i pročelnik UO za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat koji se i osvrnuo na rezultate istraživanja. 

“Žao mi je samo što su kolege iz Instituta previdjele u ocjenjivanje uključiti Proračunski vodič koji je Primorsko-goranska županija objavila u elektronskom i tiskanom obliku te predstavila na sjednici Županijske skupštine, ali i uspješno promovirala kroz medije s ciljem edukacije građana. No, naš je cilj ispunjen, a to je upravo činjenica da smo Proračun približili građanima i potvrdili našu politiku transparentnosti. I to je najvažnije“,  rekao je Parat.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2014. godinu
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2015. godinu
  • prijedlog proračuna za 2016. godinu
  • izglasani proračun za 2016. godinu
  • proračun za građane za 2016. godinu

Analizom se željela utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području, najtransparentnija je Karlovačka, slijede Primorsko-goranska, Istarska i Šibensko-kninska županija, a najmanje su transparentne Splitsko- dalmatinska, Zadarska i Osječko-baranjska županija.

Po vrstama lokalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4,3), gradovi znatno manje (3,05), a općine su uglavnom vrlo netransparentne (2,04). Nažalost, 37% jedinica je objavio isti broj, a njih 15% čak i manje dokumenata nego u prošlom ciklusu, no ohrabruje činjenica da je gotovo polovica lokalnih jedinica objavila više dokumenata nego u prethodnom ciklusu istraživanja.

Premda su možda neke lokalne jedinice naknadno objavile određene ili sve proračunske dokumente, ova analiza uzima u obzir samo dokumente koji su na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u navedenim razdobljima istraživanja i to na dan pretraživanja njihove mrežne stranice.

Postoji mogućnost da istraživači nisu pronašli tražene dokumente, iako su bili objavljeni, ali to samo znači da bi ih i građani teško našli jer nisu bili dovoljno dobro istaknuti na mrežnim stranicama jedinica.

Najbolje su županije s prosječnom transparentnošću 4,3, što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,3 proračunska dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 3,05), a samo 25 od 128 gradova objavilo je svih pet dokumenata dok je prosječna transparentnost općina slaba, jedva dovoljna (2,04).

Po ukupnoj prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije najtransparentnije su Karlovačka (3,3) i Primorsko-goranska (3,2), a najmanje su transparentne Splitsko–dalmatinska (1,6) i Zadarska (1,7) županija. Valja pohvaliti Karlovačku županiju koja je po prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije, kao i po prosječnoj transparentnosti gradova, bila vodeća i u prethodna dva ciklusa istraživanja.

Zaključak analize je da prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica mjerena brojem proračunskih dokumenata – godišnje izvršenje za 2014., polugodišnje izvršenje za 2015., prijedlog i izglasani proračun te proračun za građane za 2016. – objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. se popravlja, no jedva da je prešla ocjenu dovoljan. Naime, u prethodnom ciklusu istraživanja iznosila je 1,75, a u ovom 2,35.

Usprkos Zakonu o pravu na pristup informacijama, Zakonu o proračunu, uputama za izradu proračuna lokalnih jedinica i ponuđenom formatu vodiča za građane uz proračune lokalnih jedinica – veliki broj lokalnih jedinica uistinu slabo objavljuje proračunske dokumente, a još i slabije proračunske vodiče za građane.

Institut  za  javne  financije  iz  godine  u  godinu  analizira  proračunsku  transparentnost  županija,  gradova  i  općina a cilj  ovoga rada je prikazati  rezultate  najnovije  analize  provedene  u  razdoblju  studeni  2015. – ožujak 2016.

Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Lay-Z Royal Night Opatija!

 

U petak, dana 08. srpnja 2016. godine sada već tradicionalno 5. godinu zaredom održat će se jedinstveni zabavno klupski spektakl LAY-Z Royal Night. Događaj s početkom u 21:00 sat ovoga puta na novoj lokaciji i novoizgrađenoj plaži ispod Hotela Royal (Milenij Hoteli).

Dodatna nota ovoj jedinstvenoj večeri pod zvijezdama koja je prati od samog početka je humanitarni karakter, te će doniran novac od lokalnih poduzetnika i gostiju biti doniran osobi s poteškoćama. Za organizaciju događaja zaduženi su LAY-Z-a i Balance Entertainment Studio i Milenij Hoteli.

LAY-Z je hrvatska tvrtka i brand čiji je glavni proizvod specifična vreća za sjedenje koja je uvelike doprinijela krajnjem i jedinstvenom izgledu brojnih plaža i ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske i Jadrana. Osim ove specifične vreće, LAY-Z se pobrinuo i za niz drugih personaliziranih detalja koji su integrirani u LAY-Z Royal Night, na kojem će se pored spektakularnog eventa održati i sajam u Hotelu Royal.

Da bi večer bila ugodnija, uz veliku promociju jela i pića, organiziran je raznovrstan i spektakularan program koji čine posebni gosti i izvođači. Večer predvodi Ana Rucner svojim glazbeno scenskim perfromance-om na violončelu uz Super Cover Band te senzacionalni Budoar Creatures & Dance Performance uz glazbenu Blackmusic selekciju DJ Yusuf-a iz Njemačke te Dj Ved Lemar-a, člana poznatog party brenda R’n’B Exclusive. Kako bi se ugodno smjestili i uživali u ovoj večeri pobrinut će se blistavi modeli R’n’B Honeys koji će Vas zajedno sa sinkorniziranim plesačicama Primorje Aqua Maris uvesti u glazbeno scensku čaroliju pod zvijezdama. Cjelovečernji program vodit će poznati glumac Enis Bešlagić.

Događaju će se pridružiti i brojne poznate ličnosti. Svoj dolazak su sa sigurnošću potvrdili su: Enis Bešlagić, Žarko Radić, Matija Prskalo (Galić), Boba Živojinović, Goran Vlaović, Juraj Zigman, Zlatan Zuhrić Zuhra, Vedrana Linardić, nogometaš Elvir Bolić, odvjetnik Saša Poldan te drugi poznati hrvatski poduzetnici. Također, događaj podržavaju brojni hrvatski poduzetnici koji su rezrevirali osam vezova za svoje jahte koje će biti smještene uz samu plažu.

RnB Honeys

Vrijednost ovog projekta prepoznali su i naši sponzori i partneri: Textum, Moet&Chandon, Belvedere vodka, Emil Frey-Mercedes Benz Auto Centar, Red Bull, Coca Cola, Milenij Hoteli i Balance Entertainment.

Zabava je zatvorenog tipa za 200 uzvanika, a poseban dio plaže prilagođen je komercijalnom   dijelu za 300 posjetitelja koji će moći rezervirati svoj stol na +385 (0) 92 346 76 12 te uživati u LAY –Z Royal Night-u.

Tokom zabave dozvoljeno je snimanje i intervjuiranje gostiju, snimanje programa i aktera.

LAY-Z Royal Night

Petak 8. srpnja 2016.

Lokacija: plaža ispod Hotel Royal, Opatija (Milenij Hoteli)

Riječanka Maja Kereš osvaja Ameriku!

Trud, rad i upornost odlike su plesačice Maje koju su snovi “preselili“ u Los Angeles!

Novi glazbeni hit pjevačice Fergie “M.I.L.F. $“ postao je svjetska senzacija. U spotu za navedenu pjesmu nalaze se: Kim Kardashian, Ciare, Chrissy Teigen, Alessanda Ambrosio, Gemma Ward, Tara Lynn, Devon Aoki, Angela Lindvall, Isabeli Fontana, Amber Valletta  Natasha Poly te riječanka Maja Kereš. Maja je jedna od četiri “spa“  plesačice spotu.

Maja je nedavno nastupala na glazbenom festivalu Coachella kao plesna pratnja bendu AlunaGeorge.

13055540_10153707357973737_1596543244232524269_n

U svojem CV-u Maja bilježi još mnoštvo uspjeha i poslovnih angažmana između kojih su:

Justin Bieber – Company (plesač – SPOT POGLEDAJTE OVDJE)

Keith Urban – Wasted Time (plesač – SPOT POGLEDAJTE OVDJE )

Maja Kereš svoje je plesno putovanje započela još kao mala djevojčica u Rijeci. Brojne plesne nagrade i uspjesi kao plesač, ali i koreograf potakli su je da se 2011. godine zaputi na edukaciju u Broadway Dance Center u New York. Na  devetomjesečnoj plesnoj edukaciji Maja je nagrađena od strane BDC-a kao “Izvanredni student”. Nakon kraćeg  boravka u New Yorku, Maja svoj plesni san seli u Los Angeles gdje i trenutno živi i radi.

Bravo Majo! 🙂

kereš

Primanje bivših predsjednika Republike Albanije i Republike  Kosova  g. Alfreda Moisiua i g. Fatmira Sejdiua

U  petak, 17. lipnja 2016. godine, s početkom u 9.30 sati, u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, II. kat) župan Zlatko Komadinasa suradnicima primit će bivše predsjednike Republike Albanije i Republike  Kosova g. Alfreda Moisiua i g. Fatmira Sejdiua.

Predsjednici Moisiu i Sejdiu sa Županom će razgovarati o položaju Albanaca u Primorsko-goranskoj županiji, kao i o njihovoj ulozi u regiji i Europskoj uniji.

 Uz predsjednike, primanju će prisustvovati Ton Marku, potpredsjednik Unije Albanaca Republike Hrvatske, Gani Xharahi, predsjednik Vijeća Albanske nacionalne manjine PGŽ te Suzana Jakupi, predsjednica Zajednice Albanaca PGŽ.

Sillycons – riječki perspektivni bend!

Sillycons je alternativni rock bend iz Rijeke nastao 2013. godine. Članovi ovog peteročlanog benda su: Dario Butković (vokal), Arijan Birkić (gitara, prateći vokal), Sanjin Perović (bas gitara), Karlo Rubinić (bubnjevi) i David Košara (klavijature).

 

Teže žestokom i upečatljivom zvuku koji je mješavina raznih žanrova (Alternativni Rock / Hard Rock). Nakon izmjene nekoliko članova formirala se konačna postava benda te se samim time izgradio i glazbeni izričaj kakav danas imaju. Počele su se raditi autorske pjesme na engleskom jeziku na koje je bend danas potpuno usredotočen. Aktualni su pobjednici Ri rock-a i Rovinj Music festivala. Bend trenutno snima debitantski album u studiu G.I.S., pod produkcijom Mateja Zeca, koji najavljuje prvim singlom “It’s Over”.

Njih nastup možete pogledati i poslušati na ovogodišnjoj Fiumanci, točnije u petak 10. lipnja!

Cammeo liga

Povodom deset godina Cammeo grupe, pokrenuta je Cammeo liga, sustav nagrađivanja najboljih vozača Taxi Cammea.

Od sada, svi korisnici usluga Taxi Cammea mogu ocijeniti ljubaznost i profesionalnost vozača te tako i sami sudjelovati u nagradnoj igri za osvajanje besplatne vožnje.

Taxi Cammeo, zahvaljujući franšiznom poslovanju, zapošljava 725 djelatnika te su jedini taksi- servis u regiji koji ima licencirani edukativni program namijenjen budućim taksistima- Taxi akademiju. Uvodeći nove standarde, neprestano nastoje biti učinkovitiji i bolji. Cammeo liga izvrsna je prilika za nagrađivanje djelatnika koji postižu najbolje rezultate. „Cammeo liga je inovacija na tržištu, program zahvalnosti i lojalnosti kojim želimo potaknuti naše korisnike da utječu na poboljšanje kvalitete naše usluge“, poručuju iz Cammeo grupe.

Soundset Trsat – prvi u Rijeci!

SOUNDSET RADIJSKA GRUPA NAJSLUŠANIJA U HRVATSKOJ!

Prema istraživanju agencije De facto provedenom u prvom kvartalu 2016. Soundset nacionalna radijska grupa je u samom vrhu slušanosti.

Istraživanje je provedeno lokalno, na ukupnom broju od 16 000 ispitanika od čega je trećina ispitana na terenu, podjeljeno u nekoliko dobnih kategorija.

Soundset grupa obuhvaća 7 radijskih postaja – Soundset Plavi (Zagreb), Laganini FM (Zagreb), Soundset Trsat (Rijeka), Soundset Kult (Varaždin), Soundset Brod, Soundset Požega, Soundset Giardini (Pula) i Gradski Radio Osijek.

U Zagrebu je istraživanje provedeno na 2000 osoba, u tri dobne kategorije. U prvoj, od 20-34 godina, Soundset Plavi je prvi sa 16.1% slušanosti, u kategoriji od 20-49 godina drugi sa 13.3% (samo 0.2% manje od prve radijske postaje). Laganini FM je u istoj kategoriji na osmom mjestu, sa 7.7%. U trećoj kategoriji od 35-49 godina, Laganini FM je na četvrtom mjestu sa 12.2%, dok ga Soundset Plavi slijedi na šestom mjestu sa 10.4%.

U Rijeci, istraživanje je provedeno na 1000 osoba, u dvije dobne kategorije. U kategoriji od 20-34 godina Soundset Trsat uvjerljivo je prvi sa 52.1% što je za 8.1% više od drugoplasirane radijske postaje. U drugoj kategoriji od 20-49 godina, Soundset Trsat također drži prvo mjesto sa 48.6%.

U Slavonskom Brodu istraživanje je provedeno na 700 osoba. U kategoriji od 20-34 godina Soundset Brod drži drugo mjesto sa 35.0%, a u kategoriji od 20-49 godina zauzima prvo mjesto sa 43.2%.

U Požegi istraživanje je provedeno na 500 osoba. U obje kategorije (od 20-34 i od 20-49) Soundset Požega je prva sa 43.0%, odnosno 45.3%.

U Osijeku, istraživanje je provedeno na 1000 osoba također u dvije kategorije i u obje Gradski Radio Osijek je drugi sa 24.2%, odnosno 26.6%.

U Puli istraživanje je provedeno na 800 osoba. U prvoj kategoriji od 20-34 Soundset Giardini je uvjerljivo prvi sa 43.9% što je za čak 14.3% više od drugoplasirane radijske postaje. U kategoriji od 20-49 godina sa 42.7% Giardini također uvjerljivo vodi.

U Varaždinu na uzorku od 800 ispitanika Soundset Kult je prvi sa 26.6% u kategoriji od 20-49 godina i drugi sa 22.2% u kategoriji od 20-39 godina.

Prema analizi radijskog tržišta koju je za Agenciju za elektroničke medije obavila agencija Ipsos na uzorku od 1.920 ispitanika; velika većina slušatelja radio sluša u periodu od 6 ujutro do 18 sati, a manje od 10% slušatelja radija radio sluša u kasnim večernjim satima. Više od polovice građana radio sluša svakodnevno ili gotovo svakodnevno, više ga sluša starija populacija (dok mlađa kao sredstvo informiranja najviše koristi internet) a uočena je i povezanost slušanja radija i regije. Tako građani Sjeverne Hrvatske, odnosno Like, Istre i Primorja te Dalmacije radio slušaju više od Zagrepčana i Slavonaca.

Većina slušatelja radija preferira glazbeni sadržaj nad govornim. Kada bi trebali podijeliti radijski program na glazbeni i govorni, građani bi u prosjeku 80% radijskog programa ispunili glazbenim sadržajima, a 20% govornim sadržajem. Od govornog sadržaja na radiju, slušatelji u najvećoj mjeri vole slušati informativni program te tematske emisije (emisije vezane uz politiku, zdravlje, gospodarstvo i sl). Osim ta dva sadržaja, 13,3% slušatelja navelo je sportske prijenose kao govorni sadržaj koji najviše vole slušati. Tematske emisije su sadržaj za koji je najveći udio slušatelja izjavio da ga nedostaje na radio programima. Osim tematskih emisija 12,3% slušatelja izjavilo je da nedostaje sportskih prijenosa.

Otvorene prijave za 14. Liburnia Film Festival

Organizatori Liburnia Film Festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova iz Hrvatskeda se prijave na natječaj za sudjelovanje na 14. Liburnia Film Festivalu, festivalu hrvatskog dokumentarnog filma koji će se održati od 23. do 27. kolovoza 2016. godine.

Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2015. ili 2016. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji, ako je Hrvatska najkasnije druga koprodukcijska zemlja u nizu. Organizatori će prihvatiti i filmove koji će u trenutku zaključenja natječaja biti u rough cut fazi, ako producenti mogu garantirati da će biti završeni najkasnije 15 dana prije početka festivala. U Regionalni program iznimno mogu biti izabrani i filmovi iz 2014. godine.

Natječaj je otvoren od 18. travnja do 8. lipnja 2016. a rezultati će biti poznati sredinom srpnja.

Prijaviti se može putem online PRIJAVNICE na web stranicama festivala www.liburniafilmfestival.com. Na istom se mjestu nalaze i PRAVILA ZA PRIJAVU FILMA.

Peteročlani žiri LFF-a nagradit će najbolji film iz glavnog programa te najbolji regionalni film (filmovi autora i produkcija iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije).
Bit će dodijeljene i nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a publika će kao i dosad izabrati svog favorita.

14. Liburnia Film Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

KD Kostrena podiže kvalitetu usluga i spremno dočekuje sezonu

Komunalno društvo Kostrena zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima u prethodnoj poslovnoj godini osim što će otvarati nova radna mjesta, nastavilo je s obnovom svojeg voznog parka kojim želi povećati radnu učinkovitosti i kvalitetu usluga, stavljajući naglasak i na očuvanje okoliša.

U prošloj godini prihodi KD Kostrena iznosili su 9,1 milijun kuna uz ostvarenu dobit (nakon oporezivanja) od 236 tisuća kuna. Uspješno su preuzeti poslovi koji su se ranijih godina povjeravali koncesionarima (uređenje zelenih površina, održavanje plaža, čišćenje autobusnih stanica), a koji danas čine 54% ukupnih prihoda komunalnog društva. Financijski rezultat bio bi i bolji da se uspjelo naplatiti 470 tisuća kuna nenaplativih potraživanja starijih od 3 godine, rekao je član Uprave KD Kostrena Tomislav Matić.

Uz pozitivno financijsko poslovanje, veliki iskoraci napravljeni su u kvaliteti usluga obnovom voznog parka kao i potpuno automatiziranim načinom naplate parkiranja uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije. Od naplate parkirališta komunalno društvo je ostvarilo prihod od 450 tisuća kuna, uz zadržavanje niskih cijena usluge i posebno povoljnim uvjetima za lokalno stanovništvo.

Obnova voznog parka započela je prošle godine kupnjom višenamjenske čistilice dok je ove godine uoči najvećih radova na otvorenom i pripreme za ljetnu sezonu, dio voznog parka postalo višenamjensko električno vozilo Goupil G3L.

Riječ je o modelu s pozitivnim utjecajem na okoliš radi nulte emisije ispušnih plinova i velikom uštedom energije. Autonomija kretanja vozila je 100 km uz potrošnju od 17 kW/h električne energije, što u usporedbi s benzinskim vozilima sličnog tipa  predstavlja trošak od svega 15 kn na 100 km, umjesto troška od 115 kn na 100 km. Ne manje važna karakteristika ovog vozila je i bešuman rad, tako da prilikom obavljanja operativnih zadataka neće ometati okolinu te time utjecati i na kvaliteta života mještana jer će se smanjiti razina buke. Zahvaljujući dodatnoj opremi kao i svojoj širini od svega 1,1 metar te odličnim manevarskim sposobnostima, vozilo će se operativno najviše koristiti prilikom sakupljanja otpada na kostrenskim plažama i obalnom putu, ali i ostalim lokacijama u Kostreni kojima nije moguće pristupiti drugim, većim vozilima.

Vozilom se jednostavno rukuje, može doći svugdje pa omogućava djelotvoran rad bez ometanja prometa i idealno je rješenje za sve poslove koji zahtijevaju često zaustavljanje i pokretanje.

Nabavna vrijednost vozila sa svom dodatnom opremom iznosi 184.800 kn, od čega je 30.000 kuna bespovratnih sredstava koja su dobivena putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Općinska načelnica i predsjednica Skupštine KD Kostrena Mirela Marunić, zadovoljna je načinom na koji danas funkcionira komunalno društvo: „Uspješno poslovanje Komunalnog društva Kostrena pokazuje kako se radom, zajedništvom i suradnjom puno toga može postići. Želimo li Kostrenu razvijati, neizbježno je da će rasti i troškovi na nekim proračunskim pozicijama, upravo da bi se na nekim drugima ostvarile uštede kao što je to slučaj s KD-om. Rad i upravljanje projektima ima svoju cijenu, samo su obećanja besplatna.“

Za usluge koje u ovom trenutku obavlja KD Kostrena uštede u proračunu za 2016. u odnosu na 2013. iznose više od 400 tisuća kuna uz povećanu kvalitetu usluge. Porast prihoda ostvaren je i od usluga koje ostvarujemo na slobodnom tržištu (najam poslovnih prostora, komercijalno korištenje dvorane i stadiona, parkirališta i sl.) po kojim osnovama su prihodi u 2015. u odnosu na 2013. povećani za gotovo 800 tisuća kuna odnosno 86%.

Sve navedeno rezultiralo je povećanjem boniteta poduzeća iz C u B razred čime su stvoreni preduvjeti za financiranje projekata iz EU fondova, zatim otvaranjem 12 novih radnih mjesta, reorganizacijom poduzeća, podizanjem standarda uređenja javnih površina u Kostreni i pozitivnim financijskim rezultatima čime smo iz poduzeća koje je bilo na teret općinskom proračunu prerasli u partnera općinske uprave za rješavanje komunalnih problema iz naše nadležnosti.

„Burni Zip“ – novo obilježeni ris na području Gorskog kotara

U noćnim satima 1. travnja, na planinskom području Burnog Bitoraja uhvaćen je mužjak risa (Lynx lynx) težak 20 kilograma i procijenjene dobi dvije godine.

Ris je uhvaćen u kaveznu zamku, a nakon izvršene obrade i mjerenja, opremljen je i pušten s GPS/GSM ogrlicom koja će omogućiti praćenje njegova kretanja u idućih godinu dana. Nakon toga ogrlica će automatski otpasti sa životinje, a do tada prikupljeni podaci dat će detaljan uvid u teritorij kretanja risa.

Ris „Burni Zip“, dobio je ime po području na kojem je pronađen – planini Burni Bitoraj, a nastavak „Zip“ po sloganu Primorsko-goranske županije „Zeleno i plavo“. U veljači 2015. godine, na istom je području uhvaćen ris „Goran Zip“, čije je praćenje završeno u siječnju 2016. godine. Područje Gorskog kotara od nacionalnog je i europskog značaja za očuvanje risa i ostalih velikih zvijeri (medvjed i vuk).

U akciji obilježavanja „Burnog Zipa“ sudjelovali su istraživači Veterinarskog fakulteta iz Zagreba i Veleučilišta u Karlovcu, čuvari prirode Javne ustanova „Priroda“ i djelatnik Hrvatskih šuma d.o.o.. Ogrlicu je nabavila JU „Priroda“ koja upravlja ekološkom mrežom NATURA 2000 u Primorsko-goranskoj županiji.

 Uz telemetrijsko praćenje, u novije se vrijeme za praćenje pojavnosti i identifikaciju jedinki risa na području Gorskog kotara koriste i „foto-zamke“ koje putem snimaka potvrđuju prisutnost ove „tajanstvene“ mačke u našim šumama.