RAZGOVOR S POVODOM: PUTOKAZI . RASKRUŽJE, mjuzikl mijena

Fotografija: Goran Kovačić

Putokazi predstavljaju svoje najopsežnije glazbeno djelo dosad – mjuzikl mijena, Raskružje. U Raskružju sudjeluje 42 pjevača i pjevačica, a premijerne izvedbe su 15., 16. i 18. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Devedesetminutni mjuzikl prikazuje Demetru i Peruna, Moranu i Jarila, Janju i Gospodina Lijepog i Mladog, vile Rusalke i Polunoćnice te Demonke, hadske furije u njihovom putovanju raskružjem, kružnim tokom u kojeg ulaze i izlaze u vječnim mijenama. Upravo to, u dosadašnjih tridesetdvije godine postojanja, čine Putokazi, povezujući pjevače iz 10 generacija te publiku koja ih prati,  u svoj mali kružni tok. Skorašnja premijera povod je da  porazgovaramo s libretisticom Irenom Križ i trima nositeljicama glavnih uloga, Ivonom Maričić u liku Morane/Perzefone, Teom Mirth koju u Raskružju gledamo u ulozi božice Demetre te Antonijom Svetinom koja tumači Janju.

 

Za početak pitamo Irenu Križ o čemu govori mjuzikl i otkud ime Raskružje?

Raskružje predstavlja životni kružni tok, mjesto u koje ulazimo i izlazimo, povezujući se sa svima koji sudjeluju u njemu, neprestano se izmjenjujući i mijenjajući. Ovo je dosad, za Putokaze najambiciozniji i najzahtjevniji projekt, koji pomiče granice svega što su dosad radili, dodajući svojoj prepoznatljivoj glazbeno scenskoj pojavi još jednu – dramsku dimenziju. Vodeći se teorijom da su mitološke priče širom svijeta ma koliko izgledale različite, u biti jednake, povezala sam u ovoj priči mitove o nastanku proljeća, slavenski mit o Jarilu i Morani te grčki mit o otmici Perzefone. „Raskružje, mjuzikl mijena“ ispituje što bi se dogodilo da je Perzefona zbog svoje znatiželje otišla u Had i zaljubila se u Jarila. Jarilo i Perzefona/Morana dobiju kći Janju, dijete s različitim nasljeđem, majke Perzefone, grčke božice i oca Jarila koji živi u svijetu Velesa, boga slavenskog podzemlja. Ovaj neobični zaplet pružio je potpuno novi svijet koji vrvi od slavenskih vila i nimfi, grčkih furija, likova koji nas podsjećaju na svakodnevne ljudske životne situacije te prikazuju susret različitih svjetova, u sukobu taština, straha, netolerancije i odbijanja. Glavni likovi suočavaju se ne samo s drukčijim svijetom, već i s različitošću vlastitog, ali i mijenom unutar sebe samih u vlastitoj intimnoj borbi osjećaja.

Kako je nastala ideja za mjuzikl i tko ga je osim tebe stvarao?

S obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj u većini slučajeva“ ide na sigurno“ i pripremaju provjereni strani mjuzikli s licencom, naša ideja bila je stvoriti originalni mjuzikl s autorskim libretom i autorskim pjesmama. Sve pjesme adaptirao je glazbeni producent Filip Frank, Lenka Udovički režirala je predstavu s brojnim intervencijama funkcionalnog scenskog pokreta u suradnji s Ivanom Kalc. Veliku pozornost zaslužuju svojim inovativnim rješenjima oblikovatelji svjetla, videa i scene Deni i Martino Šesnić te oblikovatelj tona Goran Časni. Tajči Čekada potpisuje kostimografiju, Saša Ostojić vizualni identitet, a idejna pokretačica i izvršna producentica cjelokupnog projekta je Miranda Đaković, koja je uz D. Rapoteca, I. Turka i E. Stanića, autorica songova u Mjuziklu.

Antonia Svetina (Janja) i Ivona Maričić (Perzefona-Morana)

Izvor: privatna arhiva Putokaza

Jedan od glavnih likova je Morana odnosno Perzefona u čijoj je ulozi Ivona Maričić, mnogima poznata i kao jedna od pjevačica grupe E.N.I.

 

Koliko se Morana odnosno Perzefona razlikuje od Ivone? Jesi li se ikad našla između dvije vatre u situaciji u kojoj moraš donijeti naizgled nemoguću odluku?

Morana/Perzefona je zaigrana, zanesena i pomalo impulzivna, ne razmišlja o posljedicama već slijedi svoj unutarnji glas i svoju znatiželju. Rekli bismo, ništa neobično za mladu djevojku. Razmišljajući o mojoj sličnosti ili različitosti s likom, na prvu bih rekla, ja sam prilično suprotnog karaktera, sklona dužem promišljanju, vaganju, sagledavanju situacije iz svih perpektiva, brizi za posljedice. No, kad promislim o situacijama u kojima bih u sličnoj situaciji morala donijeti naizgled nemoguću odluku, ipak bi srce, intuicija i emocija bile presudne.

Koji ti je bio najveći izazov u mjuziklu?

Svakako, suočavanje s vlastitim nesigurnostima – hoću li znati oživjeti lik kako je zamišljen. Mjuzikl je vrlo izazovan format, zahtjeva ne samo pjevanje, već glumu, govor i pokret. Nakon više od 20 godina glazbenog iskustva, ovo je za mene ipak nešto potpuno novo, kompleksno i uzbudljivo. Ha, možda sam ipak reagirala kao i Morana. Uronila sam u izazov realizacije mjuzikla, znatiželjna, zaigrana, slijedeći svoj unutarnji impuls i strast.

Najmlađu, od tri glavna ženska lika, Janju, igra članica aktualne generacije Putokaza, Antonia Svetina. Janja želi misliti i govoriti slobodno, želi voljeti i putovati, a za suputnika bira Gospodina Lijepog i Mladog.

Antonia, kako je biti zaljubljena na sceni?

Zaljubljenost na sceni pomalo je teška, isprva poput kakvog adolescenta, ne znaš gdje ćeš s rukama, nogama, gdje gledati. S vremenom, početnu nesigurnost prevladaš i okreneš u svoju korist pa ona može postati dio prikaza prirodnih reakcija koje se u čovjeku javljaju kada se zaljubi. Sam prikaz zaljubljenosti na sceni iznimno je romantičan. Takva je ljubav na prvi pogled, za cijeli život, fatalna i protresa Janju do srži, a ja se kao uvjereni idealist vrlo lako prepuštam takvoj viziji ljubavi pa i nošenje zaljubljenosti na sceni postaje ugodan zadatak.

Što je Janja doznala o sebi u Raskružju?

Janja nastoji odgovoriti na ključna pitanja koja čine trokut identiteta; Odakle sam? Tko sam? Kamo idem? Janja saznaje odakle je, shvaća da je njezino podrijetlo božansko, da njezina posebnost nije igra slučaja. Kroz svoje životno Raskružje neprestano si postavlja pitanje tko sam ja. Jesam li drukčija, jesam li pokorna, jesam li buntovna, jesam li kći, ljubavnica, unuka ili sve navedeno. Naposljetku shvaća da odgovor na pitanje tko je, mora pronaći u sebi, a ne u drugima, da mora spoznati sve što ona jest. A odgovor na pitanje kamo Janja ide, koja je zaista njezina sudbina, što je to sve što Janja jest, to je odgovor koji ostaje gledateljima i Janji na tumačenje.

26

Izvor: privatna arhiva Putokaza

Neke od odgovora na Janjina pitanja pomno čuva njena baka, božica Demetra koja je iz srdžbe, nakon što ju je kći Perzefona napustila, zemlju okovala u led i uzela proljeće. Demetru igra pjevačica iz Beatles generacije Putokaza, Tea Mirth.

Tko je Demetra i hoće li vratiti proljeće?

Demetra je u prvom redu majka koja želi pružiti svojoj kćeri Perzefoni okruženje u kojem bi ona mogla rasti slobodno, bezbrižno i sigurno. Ponosna i zadovoljna svime što je stvorila i što predstavlja, čak i do granice taštine, neprestano zaštitnički bdije nad kćerkom.

Bol zbog gubitka djeteta je neusporediva s ijednom drugom. U Raskružju, za razliku od izvornog mita, Perzefona odlazi u Had svojom voljom gdje i ostaje. Demetra spoznaje da je čežnja za kćeri Perzefonom, uzrok njene boli i tuge. Demetrina se duša slama i njome počinju ravnopravno upravljati njeni dijelovi, vuku je svaki na svoju stranu, isprepliću se, mute joj um, razaraju je. U njoj rastu led i zima, ali se u njenoj biti opire proljeće.

Što  označava mjuzikl mijena?

Život je naizgled ravan, pravocrtni put i često  nam se čini da se događaji nižu mimo naše volje i utjecaja, skoro pa i bez razloga. Trebali bi, međutim, uočiti da nam se na tom putu ciklički ponavljaju situacije u koje ulazimo, koje živimo, iz kojih učimo, zbog kojih se mijenjamo i iz kojih rastemo. Taman kad pomislimo da smo ponovno krenuli naprijed, evo nas u novom ciklusu, novi ljudi, novi događaji,  ali iste lekcije. Jer možda nismo još sve naučili i možemo još rasti.

Raskružje, mjuzikl mijena donose: Ivona Maričić, Tea Mirth, Antonia Svetina, Marko Anić, Nenad Mataija Matko Basara, Nataša Uljan Vitezić, Dominik Zoretić, Nikolina Tomljanović, Jasmina Sokoli, Daniela Rašić Strčić, Magda Martedić, Sandra Slavić, Irena Ćepulić Križ, Sandra Vagaja, Ana Birkić, Vedrana Lisica, Sarah-Nicole Vukšić, Dolores Marinić, Mia Doričić, Andrea Žaja, Antonia Glumac, Dragana Drljača Olujić, Helena Živković, Nika Ivančić, Petar Čučak,  Alan Poropat, Tino Trkulja, Daniel Antunović, Saša Krepelnik, Alen Petrić, Goran Perožić, Suzana Arbanas, Dušica Branković, Barbara Krasny, Dragana Stijelja Vujičić, Snježana Pantoš, Nataša Kinkela, Martina Zorović, Anita Kos,  Laura Šalov, Mario Jelić.

plakat jpg

Ulaznice se do 11. travnja mogu nabaviti na blagajni kazališta Ivan pl. Zajc (Verdieva 5a) po cijeni od 70 kn, a od ponedjeljka, 11. travnja, cijena ulaznice iznosi 80 kn.

Raskružje, Mjuzikl Mijena pogledajte 15 / 16 / 18 travnja 2016. u HKD-u na Sušaku.

Intervju sa Nenadom Borgudanom iz grupe Detour!

U susret nadolazećem koncertu grupe Detour koji će se održati u riječkom Pogonu kulture 26. veljače razgovarali smo sa Nenadom Borgudanom – autorom, producentom, aranžerom i frontmanom grupe Detour.

1.  Kako napreduje snimanje novog albuma? Kada ga možemo očekivati na tržištu?

Prije svega da spomenem da nam predstoji obljetnički album i biti će specifičan utoliko što će sadržavati desetak odabranih pjesama s naša tri prethodna albuma u novom „akustičnom“ ruhu i pokoju potpunonovu pjesmu. Prošli tjedan smo ušli u studio i snimanje se odvija vrlo ugodno, opušteno i prema planu tako da već početkom ožujka možemo očekivati novi singl, a album početkom jeseni.

2. Imate li koga sa hrvatske glazbene scene s kime bi ste voljeli/željeli ostvariti suradnju?

Često takve suradnje imaju za cilj promociju manjeg izvođača uz afirmiranog i nisu plod artističke ideje već marketinške. Taj način nam se nikako ne sviđa i svjedoci smo brojnih potpuno nepotrebnih suradnji, tako da bismo iz te pozicije voljeli napraviti suradnju sa smislom i ozbiljnom artističkom potrebom.

Ima par umjetnic(k)a s kojima bismo voljeli ostvariti suradnju…ne bih navodio imena, ali mogu reći da su neki od njih upravo iz Rijeke 🙂 

3. Za kraj recite nam što riječka publika može očekivati na koncertu u Pogonu kulture?

S obzirom da nas u Rijeci nije bilo skoro 8 godina, naš repertoar se od tada prilično povećao. Svirat cemo pjesme sa sva tri Detourova albuma i neke pjesma iz naše Yammat faze…ukupno oko 2 sata svirke.

A i ovaj koncert ima jednu zanimljivu posebnost o kojoj sada ne mogu govoriti, a koje će publika postati svjesna kroz neko vrijeme…upravo zato pozivam sve koji imaju i najmanju nedoumicu da dođu jer im neće im biti žao, dapaće 🙂

Intervju s Aljošom Šerić iz grupe Pavel!

12. veljače u riječkom Pogonu kulture održati će se glazbeni spektakl! Grupe Vatra i Pavel izaći će pred riječku publiku i održati zajednički koncert. 
Ususret koncertu, Aljoša Šerić podijelio je s nama neke informacije vezane za nadolazeći koncert, suradnji s grupom Vatra te neke zanimljivosti oko iznenađenja koja spremaju za Rijeku.
1. 12.02. održat ćete svoj prvi koncert u Rijeci. Znači li prvo predstavljanje publici i veću odgovornost ili ste bez treme?
Nama je već neko vrijeme bila velika želja nastupiti u Rijeci i stalno smo o tome pričali na probama, bio nam je to jedan od ciljeva za novu godinu. Nije moglo ispasti bolje nego da prvi susret sa Riječanima bude ujedno i prvi zajednički dejt, povodom Valentinova. Još nam je draže što ćemo dijeliti večer sa Vatrom, našim dragim prijateljima. Bit će pozitivne napetosti i iščekivanja, jer prvi put ćemo osjetiti riječku publiku, nadamo se dobroj zabavi.
2. U Pogonu kulture nastupate sa kolegama iz benda Vatra. Zašto je, po vama, baš to dobitna kombinacija i što riječka publika može očekivati tog petka na zajedničkom koncertu?
Moramo priznat da volimo takve tandemske koncerte, pogotovo s Vatrom. Već smo imali priliku tako nastupiti u Beogradu, zatim nedavno u Šibeniku, sad je na red došla i Rijeka. Mi smo sretni i ne bi se bunili cijelu Hrvatsku posjetiti na takav način:) Imamo neke planove kako bi iznenadili publiku i priuštili im posebne trenutke, jer ipak je to valentinovski koncert. Detalje nećemo odavati, morat će se sami doći uvjeriti.
3. Pavelov aktualni singl “Poslije nas” već je po objavi zasjeo na visoka mjesta domaćih top lista i ima odličnu prođu u radijskom eteru. Jeste li očekivali takav uspjeh? 
Već u nastanku albuma i snimanju istog, pjesma je obećavala. Svi prijatelji na internim druženjima i preslušavanju dema bi jako dobro odreagirali upravo na tu pjesmu, stoga je naša test publika već u počecima dala naznake da bi se nešto dobro moglo dogoditi.
Očekivali nismo ništa, ok možda malo:)) Nadamo se da će se nastaviti vrtiti u redijskom eteru, a dalje nek joj je sa srećom, nadamo se da će je ljudi pjevušiti.
4. Primjećujete li promjenu što se tiče koncertne publike nakon izuzetno uspješnih singlova koje ste objavili posljednjih godina?
Zanimljivo je to da se publika zainteresirala nešto više nakon Čuvaj me, a sad traže da zasviramo i Poslije nas, ali uvijek nas obraduje paljenje upaljača i njihanje kad zasvira Zbog tebe. Vjerni obožavatelji su ostali sa nama, znaju sve tekstove, čak i kad ih mi samo  zeznemo, iznenade nas sa traženjem nekih pjesama na koje smo i sami zaboravili.

Intervju s Mariom Todorovićem

Mario Todorović hrvatski je plivački reprezentativac.

P:Odlično ste krenuli u novu sezonu sa osvojena četiri zlata na natjecanju Jadran Grand prix u Splitu, te ste dobru formu nastavili i na HPS Grand prix Mitingu Mladosti gdje ste također osvojili četiri zlatne medalje. Da li ste očekivali ovako dobar start nove plivačke sezone?

 O: Nisam očekivao ovakvu formu na početku nove plivačke sezone zbog toga što sam promijenio trenera, trebalo se naviknuti na njegov način rada, a svakako ni sam trener isto nije očekivao ovakve rezultate.

 

P:Kako prolaze pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo u malim bazenima u Izraelu koje vas očekuje od 3. do 6. prosinca?

O: Što se tiče priprema za Europsko prvenstvo u Izraelu, prolaze svojim tokom. Odrađujemo ih u Rijeci na bazenu Kantrida pod vodstvom izbornika Hrvatske plivačke reprezentacije Miloša Miloševića. Zdravlje je zasad u redu kao i ostali segmenti, a treninzi prolaze u pozitivnom duhu.

 

P:Na što ste posebno obratili pažnju prilikom priprema za prvenstvo?

O: Dosta smo radili na tehnici, ali i na ostalim segmentima. Na natjecanjima smo više bili fokusirani da utrke budu tehnički dobre, a rezultat nas nije toliko zamarao. Svakako veseli što je uz dobru tehniku došao i dobar rezultat.

 

P: Kakva su vaša očekivanja od natjecanja?

O: Na početku sezone plan je bio ne otići na Europsko prvenstvo, ali kroz treninge i natjecanja ipak smo odlučili da idemo. Trener Milošević je rekao da nam je važno da tehnički dobro odradimo utrke, a s tim ce doći i dobar razultat. Na prvenstvo idem neopterećen rezultatima i plasmanom te idemo odraditi stepenicu po stepenicu.

 

P:Slijedi vam i Ekipno prvenstvo Hrvatske u Rijeci, a vrhunac je svakako priprema i osiguravanje norme za Olimpijske igre u Riu sljedeće godine. Kakvi su planovi i ciljevi?

O: Nakon Europskog prvenstva, očekuje me ekipno prvenstvo gdje ću nastupiti u više disciplina. Na tom natjecanju nema medalja nego se skupljaju bodovi za klub u tri dijela. U svakoj disciplini nastupaju po dva plivača, a ukupni pobjednik je onaj tko sakupi najviše bodova. Natjecanje nije lagano jer je ubrzani tempo te su male pauze između utrka. Očekujem da će se moj klub boriti za prvo mjesto.

Naravno, da je glavni cilj sezone izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Riu sljedeće godine. Što se tiče planova još nismo ništa definirali. Pričekat ćemo kraj 12. mjeseca kad se budu znala sva natjecanja i točni datumi.

Intervju s mr.sc. Blaženkom Kulić

Mr. sc. Blaženka Kulić nositeljica je liste U ime obitelji – Projekt domovina za 8. izbornu jedinicu.

P: Predstavite se, čime se bavite?

O: Udana sam majka dvoje djece i sa svojom obitelji živim u Rijeci. Diplomirala sam na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekla akademski stupanj magistre znanosti iz područja biotehničkih znanosti, polja šumarstvo – grane ekologija. Zaposlena sam u Primorsko-goranskoj županiji na radnom mjestu savjetnice za lovstvo i šumarstvo. Ovlaštena sam vještakinja Ministarstva zaštite prirode i okoliša, za područje Istarske i Primorsko-goranske županije, u postupku utvrđivanja i procjene štete koju nanesu strogo zaštićene velike zvijeri na domaćim životinjama.   Članica sam lovačkog društva „Kobac 1960“ Lovran. Osim profesionalnog djela karijere, aktivno sam uključena u rad župne zajednice Sv. Nikola Tavelić. Voditeljica sam Karitasa, članica župnog zbora „fra Ivo Peran“, a na blagdan Sv. Elizabete 2010. godine dala sam trajne zavjete evanđeoskog života u mjesnom bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda sa sjedištem u crkvi sv. Nikole na Krnjevu u Rijeci. Volontiram u Socijalnoj samoposluzi „Kruh Sv. Elizabete“ koja pomaže siromašnima i beskućnicima kroz prikupljanje i podjelu hrane, odjeće, obuće, namještaja i ostvarenja njihovih osobnih prava.

P: Zašto ste se uključili u politiku?

O: Baveći se karitativnim radom uvidjela sam kako je u našem društvu svakim danom sve više potrebitih koji svojim radom ne mogu osigurati dostojan život za sebe i svoju obitelj. Mladi, obrazovani ljudi iseljavaju iz Hrvatske, što je osobito izraženo u 2015. godini. Budući da je to važno političko pitanje, odlučila sam dati svoj doprinos promjeni takvog stanja. Političari koji su u proteklih 25 godina našu domovinu doveli do ruba ekonomskog i moralnog bankrota, nemaju više nikakvog legitimiteta da oblikuju sudbinu građana Republike Hrvatske. Vrijeme je da ih zamjene ljudi koji su voljni društveni interes staviti ispred svojeg.

lista 8

 

P: Koji su danas najveći problemi hrvatskog društva?

O: To je svakako kapilarno raširena korupcija. Ona se ogleda u svakom segmentu našeg života i rada, od pravosuđa koje nije sposobno osigurati ustavno pravo jednakosti svih pred zakonom, što dovodi do opće pravne nesigurnost i društvene nepravde. Također, jedan od najvećih problema je visoka nezaposlenost, kao i nepostojanje jasne demografske politike. Sve je to naravno povezano. Mladi, obrazovani i kreativni ljudi ne žele raditi u sredini koja potiče mediokraciju, nepoštenje, nagrađuje poslušnike, a kažnjava pojedince koji se usuđuju iskazati svoje mišljenje.

Vladajuće političke klase (SDP i HDZ) umjesto promoviranja i ugrađivanja pozitivnih društvenih vrijednosti koje bi omogućile uvjete za razvoj društva, već 25 godina čine upravo suprotno. Umjesto građenja društva na osnovi jednakih šansi za sve svoje građane oni su stvorili i održavaju atmosferu u kojoj većina ljudi osjeća jaku društvenu nepravdu i malo što ih potiče na dostojanstvo i poštenje.

Sustav koji je normalizirao devijantno, bolestan je i sam po sebi predstavlja srž problema, kao i zapreku svemu što stvarno, a ne samo verbalno, pokušava promijeniti stanje. Za mnoge je ispravljanje trenutnog stanja vlastitim djelovanjem tek besmisleni pokušaj i izlaganje opasnosti. Prevladava pristup »ja tu ništa ne mogu«, »neću ja ispravljati krive Drine«, »baš me briga« i sl. Poruke koje dolaze od vladajuće političke klase društveno govore da se pljačka i nemoral isplate; da se nekažnjeno mogu činiti nepoštena, čak i kaznena djela. To je jasan pokazatelj tragičnog stanja u društvu.

Prevladava sustav prebacivanja odgovornosti na druge; neprihvaćanje vlastite ne-odgovornosti zbog neodgovornosti drugih. Svi gledaju jedni druge kako loše rade i u tome nalaze red. Okretanjem glave na drugu stranu, tzv. »šutljiva većina« omogućuje činiteljima društveno štetnih djela nastavak svojih aktivnosti i time im postaje neformalni suradnik.

Ovakvo stanje u našem društvu kreirale su političke klase koje u ovom ili onom obliku Hrvatskom vladaju već 70 godina.

 

P: Što želite promijeniti? Gdje vidite da vi možete doprinijeti?

O: Temeljem osobnih iskustva na radnom mjestu, mogu reći da je naš službenički sustav u tijelima javne vlasti još uvijek hijerarhijski krut i politiziran gdje vrlo često konačno rješenje donosi politički dužnosnik, a ne profesionalni službenik. Rad službenika ocjenjuje se prema subjektivnim i netransparentnim kriterijima, a ocjena postaje metoda kojom se kontrolira poslušnost aparata.

Naš cilj je manja, racionalna, učinkovita i moralna javna uprava koja na žalost, zaslugom SDP-a i HDZ-a do današnjeg dana nije stvorena. Umjesto sadašnjeg stanja naše javne uprave, u kojem se moralno i profesionalno degradiraju tisuće ljudi jer im čelnici često ne dozvoljavaju da svoj posao rade profesionalno, zakonito i moralno, mi javnu upravu želimo temeljito reorganizirati, strukturno, ali ponajprije vrijednosno.

Ljude u javnoj upravi treba poticati da rade u skladu sa zakonom, pravilima struke, da donose odluke prema vlastitoj stručnoj i moralnoj prosudbi. Takvo okruženje ljude oplemenjuje i čini ih boljim, za razliku od sadašnjeg stanja gdje se provođenjem „svete volje čelnika“ ljude pretvara u frustrirane aparatčike koji ne obavljaju svoju osnovnu funkciju – da služe građanima – umjesto toga, oni služe isključivo nadređenima.

To se mora promijeniti, a promjenu mogu provesti samo novi ljudi – pojedinci koji imaju znanje, sposobnosti i volju da to učine, i  to radi općeg dobra, a ne radi vlastitih privilegija. Iracionalno je očekivati da će ljudi koji su ovakvu upravu stvorili i održavali, bilo što bitno u njoj promijeniti.

Ako budemo odlučni i vjerovali u zadane ciljeve, kao što to mi vjerujemo, uvjerena sam da možemo uspjeti. Okupljanjem kvalitetnih ljudi U ime obitelji će postati respektabilna društvena i politička snaga koja će Hrvatsku izvući iz sadašnjeg stanja beznađa. Vjerujem da upornom i odlučnom borbom protiv korupcije, promjenom izbornog zakonodavstava koje bi omogućilo demokratizaciju društva, te osnaživanjem obitelji možemo promijeniti današnju sliku Hrvatske.

DSCF9165

P: Zašto mislite da je pitanje obitelji važno političko pitanje?

O: Od obitelji kreću svi pozitivni impulsi koji čine zdravo društvo i zajednicu. No da bi se stvorili preduvjeti za pravno i ekonomsko rješavanje pitanja obitelji, potrebno je provesti promišljene i duboke političke reforme. One moraju osigurati dostojan život svakoj obitelji, kao i to da svaka obitelj ima onoliko djece koliko želi, a da bi to bilo moguće Hrvatska se mora izvući iz strukturalne krize u kojoj se nalazi. To nije nimalo lak zadatak, ali sigurna sam da U ime obitelji-Projekt domovina ima odgovor na ovo ključno pitanje našega društva. Sigurna sam da ćemo vrlo brzo uvesti konkretne ekonomske mjere kojima se ulaže u obitelj poput 15-mjesečnog porodiljnog dopusta uz punu plaću, porezne olakšice i doplatak već za prvo dijete, status majke odgajateljice za žene sa 4 i više djece uz mjesečni prihod u visini prosječne hrvatske plaće, smanjenje režija za obitelji sa troje i više djece, državni poticaj mladim obiteljima za kupovinu prvog stana. Bez provedbe takve politike neće doći niti do gospodarskog oporavka Hrvatske

P: Kako vidite Hrvatsku kakva bi trebala biti?

O: Hrvatska treba postati zemlja u kojoj će ljudi ponovno moći svojim poštenim radom zarađivati za svoju egzistenciju i koji će svoju budućnost moći ostvariti u svojoj domovini. Želimo Hrvatsku bez korupcije; želimo meritokraciju, a ne mediokraciju. Želimo sretnu i uspješnu Hrvatsku iz koje neće odlaziti naši najbolji sinovi i kćeri. To su izazovi vrijedni odricanja svakoga od nas.

Sigurna sam da će birači prepoznati naš program i dati nam potporu, a na nama je da domovina napokon izgleda onako kako smo je zamišljali u desetljećima neslobode, dok smo sanjali i nadali se nezavisnoj Hrvatskoj. Na kraju još želim naglasiti da se sudbina našeg naroda i države nalazi samo u našim rukama. Iskoristimo to i učinimo ono što je potrebno kako bismo bili sretniji i uspješniji.

 

uime

 

Intervju Damir Kedžo

Bliži se Retropatijski festival na kojem su glavni vokali: Jacques Houdek, Marko Tolja te Damir Kedžo. Ususret festivali, uspjeli smo “uhvatiti” mladog i ambicioznog Damira te ga ispitali o prošlim i budućim projektima, samom festivalu, te o nedavnoj pobjedi u Rusiji …

 

P: Čestitam na pobjedi u Rusiji! Neki mnogo ljudi ne znaju gdje si bio i što se to točno gore održavalo, pa reci nam nešto više o samom natjecanju : organizacija, broj natjecatelja, uvjeti i pravila natjecanja, iskustvo.
O: Hvala na čestitci! Pa, New Wave je festival koji nalikuje talijanskom San Remu u trajanju od deset dana. Tijekom deseta dana festivala najpoznatiji ruski pjevači održavaju koncerte te ugošćuju strane, svjetski poznate izvođače. Ovogodišnji gosti su bili Robin Tickhe i Eros Ramazzoti. U sklopu festivala jei natjecanje na kojem se daje prilika mladim izvođačima da se predstave na ruskom tržištu. Uvjet za sudjelovanje je već donekle postojeća i razvijena“karijera” što podrazumijeva barem jedan studijski album, video spot i slično. Na samom natjecanju bilo nas je 15 natjecatelja iz svih krajeva svijeta: Rusija, Hrvatska, Grčka, Kazahstan, Armenija, Indonezija, Italija, Bugarska, Ukrajina, Bjelorusija.. Jedno divno iskustvo koje je evo, završilo pobjedom… Bolje nije moglo!
P: Vjerujem da je pobjeda donijela i određene poslovne mogućnosti … Ima li nešto što nam smiješ reći, jesu li u planu kakve diskografske kuće, gostovanja ili slično?
O: Pobjeda na natjecanju, osim novčane nagrade, pružila mi je mogućnost sastanaka sa najvećim ruskim diskografskim kućama, s kojima bi, ako sve prođe dobro trebao potpisati ugovore te počet snimat pjesme na ruskom.

P: Zadnjih nekoliko mjeseci tvog života su bili, ali i dalje su izuzetno zaposleni. Mjuzikl “Sušak, Sušak”, treći samostalni koncert održan na Gradini, New Wave u Rusiji, Retropatijski festival.. Kakvi su tvoji dojmovi i iskustva s navedenih projekata?
O: Dojmovi su predivni i izuzetna mi je čast što sam postao dio najpoznatijih projekata u hrvatskoj trenutno, kao što su navedeni Retropatijski festival, mjuzikl “Sušak, sušak”… Mjuzikl “Sušak,sušak” izuzetno mi je drag jer je to prvi mjuzikl na čakavskom narječju. Raznolikost projekata je neosporiva. No unatoč tome, svi od mene traže da budem profesionalan i da odrađujem sve zadatke maksimalno poslovno i odgovorno, predanost, koncetraciju.. Meni osobno, kao pjevaču je izuzetna čast sudjelovati u takvim projektima i nadam se da će ih biti još u budućnosti.
P: Retropatijski festival manifestacija je koja je privukla veliku pažnju javnosti. Koji su tvoji dojmovi oko ideje samog festivala?
O: Sama ideja o Retropatijskom festivalu mi se izuzetno sviđa i oduševljen sam tom pričom. Nadam se da će uskoro ponovno zaživjeti Opatijski Festival kakav je nekoć postojao.

P: Uz tebe, na festivalu će pjevati Marko Tolja i Jacques Houdek. Kako je surađivati s njima?

O: Marka i Jacquesa cijenim kao izvođače ali kao i svoje prijatelje. Iznimna mi je čast naći se u njihovom društvu i nastupati s njima. Vjerujem da će se ta naša povezanost vidjeti i osjetiti na sceni i da ćemo napraviti pravi show!
P: Prema tvom osobnom glazbenom ukusu, je li ovaj “retro” ono što voliš slušat u slobodno vrijeme ili nešto što radije voliš pjevati?

O: Osobno mi nije bitan žanr glazbe. U većini slučajeva “zapnem” za nekog od izvođača koje otkrijem. No, izuzetno cijenim glazbene velikane kaošto je Ivo Robić.
P: Retropatijski festival za Opatiju ali i okolicu predstavlja povratak u “zlatno doba” Opatije kada su glazbeni festivali u tom gradu privlačili veliki broj publike ali i glazbenika. Po vlastitiom mišljenju misliš li da ovaj festival ima priliku to postići?
O: Retropatijski festival će zasigurno privući veliki broj zainteresiranih. No, smatram da nebi smio ostati samo u tom “retro štihu”, da ne zaboravimo u kojem dobu živimo. Festival bi trebao pratiti trendove, te bi bilo super da se kroz godine postavi “Večer novih skladbi” kako bi taj nekadašnji glazbeni sjaj Opatije ponovno oživio, ali u trenutnom vremenu.

 

Fotografija: Filip Koludrović

Intervju Ivan Dečak: Vjerujemo u svaku pjesmu koju objavimo!

Povodom nadolazećeg koncerta grupe Vatra u riječkoj Harteri, ovog petka 19. lipnja 2015. razgovarali smo s frontmenom Vatre, Ivanom Dečakom.

 

Zadnje dvije godine mogli bismo reći da su definitivno godine Vatre- što je presudilo da se to dogodi upravo sad i da nema osobe koja ne zna od riječi do riječi Tango, Saturn itd.

Postojimo od 1999.godine i čitavo vrijeme naše glazbene ekspedicije držimo se stava da treba biti iskren, marljivo raditi i ostati svoj. Ne bih se složio s tezom kako su zadnje dvije godine, godine Vatre. Više sam pobornik teze kako su sve protekle godine bile naše godine, ne misleći pritom u odnosu na nekog drugog, već kao put benda i nas jedinki unutar čopora. Na tom putu neke su naše pjesme prepoznate, neke nisu, ali dosadio bi ti i vrhunski ribolov kada bi znao da će svaki tvoj zabac donijeti tunu od 350kg.

Imate li u pripremi novu pjesmu, za koju predosjećate da je budući hit ?

Imamo gotov album, izlazi u rujnu, predstavit cemo ga još jednim singlom prije same objave. Vjerujemu u svaku pjesmu za koju odlučimo da ide na album, pa ih ne nazivamo hitovima, B side pjesmama, albumskim pjesmama, već ih nazivamo imenima poput Tango, Saturn, Kraj…..

Da niste uspjeli i postigli uspjeh na glazbenoj sceni kroz dosadašnju karijeru i rad, da li bi ste se ikad kao bend prijavili na neki od postojećih glazbenih/talent show ?

Mi smo bend starije generacije, nas način bila je garaža, demo festivali, svirke za gajbe piva i putne troškove, napredovanje korak po korak. Danas je novo, brže vrijeme i mogu razumjeti izvođaće koji se pokušavaju predstaviti putem talent show-ova, koji su odlična lansirna rampa, ali si u problemu ako nakon lansiranja ne znaš letjeti.

Jesi li i dalje u kontaktu sa natjecateljima showa The Voice i pomažeš li im na njihovom putu u glazbenoj industriji?

I dalje sam u kontaktu s njih nekoliko, a u ponedjeljak izlazi prvi singl Marina Jurića Čivre “Dobro jutro svima”, čiji sam kompletni autor, tako da sam ispunio predizborno obećanje dato u jednoj od epizoda Voicea, a koje je glasilo: mogu ti napisati pjesmu (smijeh)

Kroz vašu dugogodišnju karijeru, već ste nastupali u Rijeci i njenoj okolici, kakva vam se čini riječka publika ?

Apsolutno se razumijemo sa riječkom publikom, za razliku od publike u nekim gradovima, u Rijeci nam ne treba prevoditelj, a takvi koncerti su najbolji.

Do sada ste imali ostvarenu uspješnu suradnju sa riječkim bendom Moskva.. Od ostalih “novih” bendova na hrvatskoj glazbenoj sceni, sa kime biste mogli/željeli ostvariti glazbenu suradnju?

Bit suradnje je pjesma, ako pjesma zatraži začin u obliku određenog izvođača, ali prije svega ako je pjesma dobra, razloga za barijere ne bi trebalo biti.

Sa željom za još više dobrih pjesama, albuma i bar još duplo godina karijere zahvaljujemo Ivanu Dečaku, pozdravljamo Vatru a vas pozivamo da u petak skoknete do Hartere i uživate u ljetnoj Karlovačko RockOff turneji, na kojoj osim Vatre nastupaju i: M.O.R.T., Radio Luksemburg, Sara Renar, Gatuzo i Markiz!

Intervju PZM Kaplan: Kako je nastao Ri Rock Medley?

Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke, mnogima poznatiji kao pobjednici prve sezone HTV-ovo showa “Do posljednjeg zbora”, na svojem je YouTube kanalu, sredinom prošlog tjedna, objavio Ri Rock Medley – a cappela prepjeve kultnih pjesama riječke rock scene! Projekt je to kojeg su, prema vlastitim riječima, već mjesecima uvježbavali i stvarali. Nastao je prema ideji jednog od članova – Marka Peračkovića, u aranžmanu kojeg potpisuju Alen Mančić i Matko Basara, također članovi zbora. Bio je to povod za kratki intervju s ovim mladim i talentiranim trojcem!

1. Zašto baš ri rock u a capella verziju? Marko, kako ti je sinula ova ideja?

MARKO PERAČKOVIĆ: Pa, nakon jedne probe u jesen 2013. nas desetak je bilo na piću s Doris (voditeljicom Kaplana) i pričalo se što bi mogli raditi u bližoj budućnosti. Tijekom razgovora dao se prijedlog da bi nam bilo najatraktivnije raditi neki medley. Padale su brojne ideje, no ja sam se vodio s dva „postulata“.

Prvi je bio da napravimo nešto što još nitko nije, nešto neočekivano, neku vrstu cutting edge-a, da ne bude već viđeno; a drugi, kako sam osobno zagriženi lokalpatriot, a i prvenstveno smo riječki zbor, moralo je biti nešto specifično riječko. Rijeka je poznata kao grad rocka. Rock scena na ovdašnjim prostorima rodila se upravo u Rijeci i ovdje je imala svoj najveći uspon, a kvalitetne glazbe, koja je obilježila taj period ima na pretek. Još kao gimnazijalac išao sam na Ri Rock festivale u tadašnju Točku i Palach, pa mi je ta glazba posebno draga i bliska, tako da mi se Ri Rock sam po sebi nametnuo kao ideja i tako je sve krenulo. Obraditi riječki rock na potpuno drugačiji i atipičan način s obzirom na žanr; obraditi ga na zborski način, peteroglasno a cappella, bilo je upravo ono neočekivano, dobitna kombinacija koju smo tražili.

2. Koliko je trajalo raspisivanje aranžmana? Toliko pjesama u osam minuta inije lako raspisati?

ALEN MANČIĆ: Prošla je cijela jedna sezona od kad smo prvi puta saznali za Markovu ideju do trenutka kad smo ju odlučili realizirati i prihvatiti se pisanja aranžmana. Prva faza je bila najteža – koje pjesme uzeti u obzir, s kojom početi, s kojom završiti i uopće osmisliti skelet cijelog aranžmana. Neke od pjesama koje su bile inicijalni izbor smo morali eliminirati jer bi raspisivanjem u acappella aranžman izgubile na snazi koje imaju originali.

Kada dva aranžera skladaju istu skladbu normalno je da im se stilovi razlikuju. Jedan od najvećih izazova u stvaranju Ri-Rock medley-a bio je približiti moj i Matkov stil aranžiranja tako da medley nebi izgubio na cjelovitosti.

Jedna od prednosti kada sam aranžer priprema zbor koji pjeva njegov aranžman je ta što se mogu tijekom pripreme i rada sa zborom unijeti dodatni detalji i male promjene kako bi skladba još bolje ”sjela” zboru. Zato iako je aranžman praktički nastao već tijekom ljeta, medley kakav je snimljen smo imali posloženog tek u siječnju, nekoliko tjedana pred snimanje.

3. Spomenuo si kako je najteže bilo odabrati pjesme, na koji način su na kraju odabrane baš ove pjesme?

ALEN MANČIĆ:  Prve ideje za pjesme je dao Marko, ali zbog pjesama koje smo u pisanju aranžmana morali izuzeti smo se i sami bacili u potragu i pretraživali, tako da je konačni odabir rezultat svačijih prijedloga. Kad smo birali smo pazili da se pjesme ne bi krivo protumačile. Na primjer, jedna od mojih apsolutnih favorita za dio s Letom 3 bila je pjesma ”Droga”. Računajući da će medley biti izložen široj javnosti, uključujući i publiku koja nema uho za satiru u tekstovima Leta 3, zamijenio sam ju pjesmom ”Mona”, koja se na kraju još i bolje uklopila. Zato je biranje ”pravih” pjesama trajalo gotovo jednako dugo kao uvježbavanje medley-a i samo snimanje.

kaplan- matko,marko, alen
(Matko Basara, Marko Peračković i Alen Mančić)

 

4. Tko je vodio probe, jeste li radili pojedinačno ili skupno?

MATKO BASARA: Probe smo vodili Alen i ja. Zbor smo standardno podijelili na muške ( tenore i base), i ženske ( soprani, mezzosoprani, alti) glasove te smo odrađivali izvanredne probe u improviziranim terminima koje bi dogovorili s ljudima iz zbora budući da smo imali i ostale bitne nastupe sa zborom pored ovog projekta za koje se trebalo pripremiti. To dovoljno govori o tome koliko nam je svima stalo do ovog projekta, jer su svi svoje privatne obaveze prilagodili zboru, tj. jedni drugima te se na dodatne probe uvijek dolazilo u punom sastavu. Kako se snimanje bližilo, probe su postale intenzivnije te smo na redovnim probama svi zajedno radili na interpretaciji i detaljima.  Te probe su bile puno produktivnije jer je ljudima ipak draže kada čuju cijeli zbor i tek onda shvate koja je uloga njihove dionice u aranžmanu. Isto tako, bilo je bitno raditi sa cijelim zborom budući da Medley mora biti spreman i za live izvedbu.

5.  I s kim je bilo teže – s djevojkama ili s dečkima ?

MATKO BASARA: Budući da smo i Alen i ja članovi zbora, a uz to i muški glasovi, normalno da neću priznati da su muški bili teži za izrađivati Medley. Općenito je problem privući muške glasove u zbor jer dečki zbor povezuju uz nešto dosadno tako da mi ustvari možemo bit sretni da trenutno imamo jako dobre i perspektivne muške glasove te nam je cilj pomoći im da se što prije opuste, da uživaju u pjevanju, a samim time napredak je neizbježan.

Razlog zbog čega je sa curama lakše izrađivati i surađivati je taj što velika većina cura u zboru pjeva jako dugo, dosta njih i od samog početka. Drugi razlog je taj što cura imamo dvostruko više od muških pa imaju više slobode te se osjećaju puno sigurnije.

Sve u svemu, kao članovi zbora najbolje smo upućeni u svaku dionicu, svaki glas i osobu te smo na sve bili spremni unaprijed tako da nas ništa nije moglo usporiti i iznenaditi.

6. Koliko je trajalo sve skupa (rad) i kako ste uspjeli to sačuvati kao tajnu?

MARKO PERAČKOVIĆ:  Ideju sam iznio i elaborirao u jesen 2013. i ona se „kuhala“ sve do početka ljeta 2014. kad je Doris (Kovačić, op.a.) dala svoj blagoslov te smo ozbiljno sjeli i dogovorili koncept medleyja i popis pjesama koje bi se svakako trebale naći u njemu. Materijala doista ima gomilu i vrlo je teško u jedan medley koji je ograničen minutažom ugurati presjek riječke rock scene koja je trajala desetljećima, pogotovo kad su velika većina tih pjesama hitovi koji su i danas aktualni. Alen i Matko su stvarno fenomenalno odradili kompletan posao od samog aranžmana koji je genijalan do cijele izrade sa zborom. Krajem ljeta medley je bio više manje spreman te se s prvim probama u listopadu počeo čitati i izrađivati. Krajem siječnja ušli smo u studio.

Kad smo se definitivno odlučili za medley, dogovorili smo se da sve mora ostati u najstrožoj tajnosti, kako bismo izbjegli curenje informacija, a i eventualnu krađu ove atraktivne ideje izvan zbora. Ima nas 40-ak u zboru i znali smo da će biti jako teško čuvati sve u tajnosti dok medley ne bude snimljen i objavljen javnosti, a govorimo o višemjesečnom periodu, međutim svi su se još jednom pokazali kao velik i snažan tim potpuno predan cilju, tako da je sve prošlo u najvećoj mogućoj diskreciji zbog čega sam jako ponosan.

7. Riječka javnost moći će se s Medleyem upoznati i mimo YouTube kanala. Što će biti u Palachu?

MARKO PERAČKOVIĆ: Kako je za nas svih ovo ogroman zalogaj i najveći projekt u zboru dosad u koji smo uložili jako puno vremena, truda i predanosti, odlučili smo ga predstaviti široj javnosti na nešto drugačiji način. Cilj promocije u Palachu je da u prostoru karakterističnom za riječki rock i supkulturu Rijeke okupimo riječke rockere čije smo pjesme koristili u medleyju ali i sve zainteresirane te u zajedničkom druženju prezentiramo ovaj poseban projekt. Promocija će biti u četvrtak, 19. ožujka 2015. u OKC Palach s početkom u 21 h te svih i ovim putem ujedno pozivamo da nam se pridruže.

 

Dečkima, kao i svim “Kaplanovcima” možemo poručiti samo BRAVO! i nadamo se da će uslijediti još puno ovako dobrih projekata iz njihove male kuhinje. Čestitke svakako idu i njihovoj umjetničkoj voditeljici Doris Kovačić.

Ako niste još čuli Ri Rock Medley, kliknite na link:

 

 

Otvoren PROTEINI.SI shop u Rijeci!

Jeste li znali da je u Rijeci nedavno otvoren Proteini.SI shop? Jedinstveno je to mjesto na kojem možete pronaći dodatke prehrani za mršavljenje, zdravlje i oblikovanje tijela po garantirano najpovoljnijim cijenama, uz naravno najveću ponudu proteina. Kako su se odlučili otvoriti dućan baš u našem gradu, gdje se on nalazi i zašto bi mogao biti zanimljv Riječanima doznajte u nastavku!

proteini

Kad ste otvorili svoj dućan u Rijeci i gdje se točno nalazi?

Proteini.si: Svoj shop u Rijeci smo otvorili krajem prošle godine, točnije 17.11.2014. a nalazimo se na samom Korzu, u Robnoj kući RI na 4.katu.

Zašto baš Rijeka?

Proteini.si: Smatramo da je Rijeka sportski grad i da ima jako puno ljudi koji se rekreativno i profesionalno bave nekim sportom, te da će im naš shop nadohvat ruke dobro doći.

Što nam nudite u svom dućanu?

Proteini.si: Nudimo široku paletu dodataka prehrani za sportaše, rekreativce i sve osobe od petnaeste godine starosti, te jako puno proizvoda za zdravlje i vitalnost, mršavljenje te za dobivanje tjelesne i mišićne mase.

Znači imate stvarno širok spektar proizvoda. Što biste poručili Riječanima?

Proteini.si: Tako je, a osim samih proizvoda, nudimo i besplatno savjetovalište za bilo koga, koga zanimaju dodaci prehrani i zdrav način života. Naglasak stavljamo na zdravlje i zdrav život. Riječanima bismo poručili da usporede cijene obroka u nekom od fast foodova, gdje za 30-tak kuna mogu dobiti obrok koji ne sadrži nutrijente i nije dobar za zdravlje, te obrok kod nas (pritom mislimo na porciju proteinskog shake-a koji sadrži komponente koje mogu zamijeniti međuobrok ili obrok), koji ih košta samo 6 kn, a u sebe unesu vrlo kvalitetne nutrijente. Dragi Riječani, dođite u naš dućan i nemojte se sramiti pitati nas za savjet! Tu smo za Vas.

Hvala, želimo vam puno sreće!

Proteini.si: Hvala vama i vidimo se u shopu!

MARIOLINA by Petra Gerić: Zeleni rezanci sa bučom i gljivama

Iskoristite sezonu buče i uz Mariolina rezance napravite recept za prste polizat! 

Sezona je buče, a njene mogućnosti su zbilja neograničene. Tako ćemo danas spremiti ukusne Mariolina zelene rezance sa bučom, i gljivama. Još uvijek možete naći gljive na tržnici, tako sam ja danas našla šampinjone i lisičarke, te odlučila za današnji ručak napraviti ovo brzo i jednostavno jelo.

Sastojci za 4 osobe: 

 • ½ kg muškatne (ili hokaido tikve)
 • ½ kg gljiva
 • 500 g Mariolina zelenih rezanaca
 • 2 režnja češnjaka
 • 1 ljubičasti luk
 • Sol, papar, kim
 • Malo đumbira
 • Soja
 • 50 g maslaca
 • Bučino ulje
 • Tostirane bučine sjemenke
 • Tvrdi kozji sir

Priprema:

– Pola tikve skuhajte i izradite štapnim mikserom da dobijete pire. Ostatak narežite na trakice ( možete gulilicom za povrće)

– Svo povrće nasjeckajte, te stavite istovremeno kuhati tjesteninu.

– Na ugrijanoj tavu s malo ulja popržite najprije luk, pa dodajte đumbir, zatim gljive i buču te češnjak. Povrće dodajete jedno po jedno, navedenim redoslijedom, u razmaku od 2 min. Dodate sve začine (sol, papar, kim) Kad sve stavite podlijete s malo vode u kojoj se kuha tjestenina, dodajte soju po želji, te prethodno izrađeni pire.

– Kad je tjestenina kuhana umiješajte ju u umak. Na kraju naribajte tvrdi kozji sir ( po želji, a možete i svježi), prelijte bučinim uljem i posipajte tostirane bučine sjemenke.

Ovo vam je veoma jednostavan recept sa lako dostupnim namirnicama. Potrebno vam je svega 20 – 30 min da ga pripremite. Možete vam biti predjelo, glavni obrok ili prilog! Uživajte u kuhanju i isprobajte ukusnu Mariolina tjesteninu.

Naručite svoj Božićni paket Mariolina tjestenine s besplatnom dostavom na kućnu adresu.

Narudžbu možete napraviti preko FB ili na mariolina@mariolina.hr

DOBAR TEK ŽELE VAM MARIOLINA I PETRA GERIĆ!