Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012 19:24

Tamara Huis - Uređenje hodnika, predsoblja, foajea

Autor: 
Ocijenite sadržaj
(2 glas)

Hodnik je prostor kojem se najčešće pridaje najmanje pažnje prilikom uređenja stana. To su često uski, mračni, izlomljeni prostori koji zahtijevaju posebnu pažnju. Sa psihološkog stajališta, predsoblje je važno jer je to prostor koji prvi doživljavamo pri ulasku u stan i može nam na samom početku dati osjećaj ugode i topline. Kako predsoblje u većini slučajeva služi za odlaganje jakni, cipela, ključeva, rukavica, kapa i u našem podneblju vrlo važnih kišobrana, ono je važno i sa funkcionalnog stajališta. Iz tog razloga nužna je dobra organizacija kako taj prostor ne bi postao odlagalište ili skladište.

 

 

U osnovnu opremu predsoblja spada obavezan ormar za vješanje kaputa ili vješalice na zidu, ormarić za cipele i eventualno stolica ili klupica za lakše obuvanje istih. Sastavni dio predsoblja može biti ogledalo u visini očiju ili veće ako to prostor dozvoljava, praktično, ujedno i dekorativno rješenje za odlaganje ključeva i kišobrana.

Boja je važan detalj svakog prostora pa tako i hodnika.

Za strop malog, mračnog ili uskog hodnika preporučljivo je koristiti bijelu boju. Zidovi bi trebali biti u svijetlim, toplim tonovima. Za naglašavanje određenog područja mogu se koristiti snažne boje ili tapete kao dekoracija. Vertikalne pruge prostoriju će učiniti vizualno višom dok će horizontalne izdužiti neki mali hodnik. Plošna dvojnost, dobro je i praktično rješenje bojanja hodnika. Donja trećina zidova obojana u izražajnoj, jakoj boji a ostatak u svjetlijem tonu dati će ovom prostoru poseban ugođaj i osjećaj slobode.

Centralna rasvjeta mora biti dovoljno jaka da osvijetli cijeli prostor. Dodatak zidnih ili dekorativnih stolnih lampi dobro su rješenje kao dekoracija i svakako doprinijeti ugođaju prostora. Kao dekoracija, čak i u najmanjim hodnicima, dobro će doći obiteljska slika ili poneki dekorativni predmet obješen na zidu.

Kod oblaganja poda hodnika, prednost bi trebalo dati drvenoj oblozi ili keramici.

Kao podnu oblogu hodnika možemo koristiti parket. To nije novost, iako u klasičnoj gradnji nije često viđen slučaj. Parket ili drvena podna obloga, vašem de predsoblju dati toplinu i eleganciju, kraljevski ugođaj . Pamučan tepih manjih dimenzija,praktičan za održavanje (periv u perilici) zaštititi de drvo od vode ili kamenčića koji se eventualno unose sa cipelama a ujedno de biti i dobra dekoracija.

Keramika kao podna obloga, praktično je rješenje koje se najčešće koristi. Sigurni ste da u funkcionalnom smislu nećete pogriješiti keramikom kao izborom. Dijagonalni uzorci pločica vizualno će proširiti prostor. Pri takvom polaganju treba dobro razmisliti, jer u malom prostoru može biti prenapadno i naporno, zavisno o izboru i dezenu keramike.

U predsoblju je važno, koliko god ono bilo malo ili veliko, imati funkcionalan, dekorativan namještaj i predmete o koje se nećete spoticati ili ih morati zaobilaziti.

 

Tamara Huis

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

gsm: +385 99 7553070

tel/fax: +385 1 482 1913

www.ta-idea.com

Zadnja izmjena: Utorak, 27 Ožujak 2012 11:45

KLIK IMENIK - SVE U RIJECI U 2 KLIKA

saloni-za-uljepsavanje
trgovine
SVE-ZA-ZDRAVLJE
TEHNICKA-OPREMA
VJENCANJA-&-SVECANOSTI
SVE-ZA-BEBE-DJECU
auto-moto-nautika
SVE-ZA-STANOVANJE
zanati-usluge
hrana-pice-izlasci
KULTURA-SPORT-HOBI
SVE-ZA-TVRTKE-I-OBRTE
TURIZAM-EKOLOGIJA
obrazovanje
AGENCIJE-U-RIJECI
GRAD-I-ZUPANIJA
mediji
FINANCIJE-I-PRAVO