Nedjelja, 05 Svibanj 2013 17:31

Udruga Zona 00 besplatno dijelila sadnice rajčica na Korzu

Autor: 
Ocijenite sadržaj
(1 Glas)


Uoči Međunarodnog dana permakulture koji se 5. svibnja obilježava diljem svijeta novoosnovana Udruga za promicanje urbane agrikulture i održivog razvoja „Zona 00" predstavila se riječkoj javnosti akcijom dijeljenja besplatnih sadnica rajčica na riječkome Korzu.

 podjela sadnica

Lokalni uzgoj kao središnja tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana permakulture odabrana je kako bi se naglasila vrijednost permakulturnog dizajniranja u jačanju lokalne otpornosti pri čemu se lokalni uzgoj ponajprije odnosi na hranu, ali i druge elemente života u lokalnim zajednicama" istaknuo je Saša Matić, glasnogovornik udruge. Podsjetimo, permakultura je način djelovanja i življenja koji, naglašavajući razvoj samoodrživih i otpornih lokalnih zajednica, minimalizira negativan utjecaj na okolinu, omogućava zdrav i prirodan uzgoj hrane te promiče održiv pristup životu kako u ruralnim tako i urbanim sredinama.izgled podijeljenih sadnica

Među više od 200 sadnica rajčice koje su velikom broju zainteresiranih podijeljene u svega nekoliko trenutaka našlo se domaćih, autohtonih sorti, kao i onih pomalo egzotičnih. Riječanke i Riječani moći će uživati u plodovima volovskog srca, šljivara, jabučara, biodinamičke žute, dombello cherry grmolike, koktel slatke i drugih sorti. Uz svaku sadnicu pridodane su i kratke upute o uzgoju rajčica u posudama sa savjetima o zemlji za sadnju, zalijevanju, dobrim susjedima, vremenu presađivanja uz osobnu poruku i potpis člana udruge koji je uzgojio i donirao sadnicu.

veliki interes gradjana

Razvijanje i promicanje permakulture, ekoloških znanja i vještina i urbane agrikulture neki su od ciljeva ove nedavno osnovane udruge. „Zona 00 nastala je iz Inicijative građana za uređenje zajedničkih urbanih vrtova u Rijeci" objasnila je Nina Sindičić. „Urbani vrtovi su javni i privatni prostori na kojima se uzgajaju biljne kulture u gradu a najčešće se pojavljuju kao zeleni zidovi ili vertikalni vrtovi, zeleni krovovi, gradski vrtovi i zajednički vrtovi. Današnjom akcijom želimo približiti građanima, posebno onima koji nemaju vlastiti vrt, ideju o uzgoju hrane i na najmanjim mogućim površinama i potaknuti lokalni uzgoj hrane u urbanim sredinama" zaključila je Sindičić.

CvijetaBiscević SasaMatic NinaSindicic

 

Cvijeta Bišćević pokazala je koliko je jednostavno uzgojiti rajčicu gotovo bez ikakvog troška. Koristeći rabljene materijale poput role papira i stare plastične posude uz malo humusa i puno vode i sunca svatko može na svom balkonu imati ovo zahvalnu, mirisnu biljku. „Za uzgoj povrća i začinskog bilja nije uvijek nužno imati vrt. Vlastita hrana može se uzgajati i na balkonima gradskih višekatnica, a često je dovoljna i prozorska daska" naglasila je Bišćević.

 

 

Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013 06:43

Vezani članci (prema tagovima)

KLIK IMENIK - SVE U RIJECI U 2 KLIKA

saloni-za-uljepsavanje
trgovine
SVE-ZA-ZDRAVLJE
TEHNICKA-OPREMA
VJENCANJA-&-SVECANOSTI
SVE-ZA-BEBE-DJECU
auto-moto-nautika
SVE-ZA-STANOVANJE
zanati-usluge
hrana-pice-izlasci
KULTURA-SPORT-HOBI
SVE-ZA-TVRTKE-I-OBRTE
TURIZAM-EKOLOGIJA
obrazovanje
AGENCIJE-U-RIJECI
GRAD-I-ZUPANIJA
mediji
FINANCIJE-I-PRAVO