Utorak, 22 Studeni 2011 20:42

NTC sustav učenja, 10. - 13. studenog 2011. - Opatija

Autor: 
Ocijenite sadržaj
(0 glas)

 

NTC program (Nurture of Talented Children) metodika je poučavanja namijenjena djeci predškolskog uzrasta i djeci nižih razreda osnovne škole.

Godišnje okupljanje Hrvatske Mense (GOM 2011) ove će se godine održati od 10. do 13. studenoga u hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

 

 

 

NTC sustav učenja autorsko je djelo dr. Ranka Rajovića, predsjednika Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu, i provodi se u osam europskih zemalja od kojih su šest zemlje Europske unije (Italija, Slovenija, Češka, Rumunjska, Slovačka i Mađarska). U Hrvatskoj se od 2010. godine primjenjuje u dječjim vrtićima koji su sudjelovali u pilot-projektu u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a od 2011. godine uvodi se i u dubrovačke osnovne škole.

Autor programa okupio je tim eminentnih stručnjaka iz područja pedagogije, neurofiziologije, defektologije, psihologije i genetike koji je uobličio u jednostavan i efikasan program učenja s mogućnošću praćenja i mjerenja rezultata.

Budući da je Hrvatska Mensa dio međunarodne Mense, dobila je mogućnost da se upozna s NTC sustavom učenja te s njegovim uspjehom i dobrim rezultatima u drugim europskim zemljama. Hrvatska Mensa, kao udruga kojoj je jedan od ciljeva promicanje inteligencije za dobrobit čovječanstva, inicirala je provođenje međunarodnog uspješnog modela razvoja dječjih potencijala.

NTC sustav učenja potiče i razvija funkcionalno razmišljanje kod djece te povećava njihove sposobnosti. Naime, za početni razvoj funkcionalnog razmišljanja najvažniji je period od treće do sedme godine. Istraživanja su pokazala da se 50% moždanih sinapsi razvija do pete godine, još 25% do sedme, ostatak do 12. godine i samo 1% do kraja života. Dokazano je da su intelektualne sposobnosti u uskoj vezi s brojem moždanih sinapsi, tako da je rani period života zapravo presudan kako bi dijete optimalno razvilo svoje potencijale. Bit NTC sustava učenja je u specifičnim obrascima pokreta koji na prirodan način potiču stvaranje neuronskih veza tj. „umrežavaju" mozak djeteta, u asocijativnom načinu poučavanja koji stimulira dugoročno pamćenje i povećava broj sinapsi u mozgu te u poučavanju kroz zagonetke i zagonetne priče koje potiču divergentan način razmišljanja.

U skladu sa značajkama NTC sustava učenja kao i specifičnostima humanističko-razvojne koncepcije odgoja i obrazovanja, definirani su i opći i specifični ciljevi ovog oblika učenja.

Opći cilj: poticati cjeloviti psiho-fizički razvoj djece i osobito doprinijeti razvoju intelektualnih potencijala kod djece, koji se temelje na najnovijim znanstvenim postignućima iz područja razvoja mozga i neurofiziologije učenja te doprinijeti pedagoškom osmišljavanju koncepta njihove primjene u odgojno-obrazovnom procesu.

Specifični ciljevi:

- Razvoj funkcionalnog znanja kod djece provedbom NTC sustava učenja

- Podrška roditeljima u odgoju i obrazovanju djece odabirom primjerenih sadržaja i aktivnosti

- Prevencija specifičnih govornih teškoća djece

Metodika:

- Razvoj akomodacije – stimulacija razvoja očnih mišića

- Razvoj koordinacije pokreta i motorike

- Razvoj grafomotorike

- Razvoj brzine razmišljanja i zaključivanja

• Učenje apstraktnih simbola (zastave, prometni znakovi...)

• Virtualne klasifikacije, serijacije, analogije i asocijacije

• Duple asocijacije (igra NTC slagalice)

- Funkcionalno znanje:

• Povezivanje apstraktnih simbola – I stupanj

• Povezivanje apstraktnih simbola i logike – II stupanj

• Kombinirana metoda apstrakcije i muzike – III stupanj

• Zagonetne priče i pitanja

 

Program NTC sustav učenja stavlja u centar odgovornosti roditelja jer je njegova uloga ključna i svakodnevna u poticanju razvoja inteligencije svog djeteta. Kako bi se roditelji bolje educirali i integrirali u ovu metodiku učenja, Hrvatska Mensa izdala je knjigu „IQ djeteta – briga roditelja", autora dr. Ranka Rajovića. U knjizi su obrađeni svi dijelovi programa, korisna je svima, a posebice roditeljima koji imaju djecu uzrasta od 3 do 8 godina.

KLIK IMENIK - SVE U RIJECI U 2 KLIKA

saloni-za-uljepsavanje
trgovine
SVE-ZA-ZDRAVLJE
TEHNICKA-OPREMA
VJENCANJA-&-SVECANOSTI
SVE-ZA-BEBE-DJECU
auto-moto-nautika
SVE-ZA-STANOVANJE
zanati-usluge
hrana-pice-izlasci
KULTURA-SPORT-HOBI
SVE-ZA-TVRTKE-I-OBRTE
TURIZAM-EKOLOGIJA
obrazovanje
AGENCIJE-U-RIJECI
GRAD-I-ZUPANIJA
mediji
FINANCIJE-I-PRAVO