„Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ osvojio stanovnike Krka i njihove goste

Nakon Krka, Brod će uploviti u Rab, a do 5. kolovoza posjetit će i niz drugih mjesta i gradova duž Jadrana: Zadar, Sv. Filip i Jakov, Zlarin i Trogir

 

Nakon osam dana plovidbe Jadranom koja je počela u Makarskoj, kulturno-turistička manifestacija „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ jučer se zaustavila u Krku. Bogati program se sastojao od književne večeri te predstava za djecu i odrasle, a privukao je brojne posjetitelje.

Deveta večer manifestacije započela je edukativnom predstavom za djecu „Velika staklena avantura“ koja je na krovnoj palubi Broda okupila mnoštvo malenih posjetitelja. Nakon predstave uslijedilo je druženje s domaćim književnicima Silvijom Šesto, Rosie Kugli, Sonjom Zubović, Stjepom Martinovićem i Enesom Kiševićem na rivi. Književna večer završila je recitalom „More“ starog brodskog mornara od knjiga Enesa Kiševića. Za kraj je na prepunom krčkom Kaštelu održana predstava o životu Marije Jurić Zagorke „Kakva majka, takva kći“. Kako je i ova turneja posvećena upravo Zagorki, kao jednoj od naših najpoznatijih i najčitanijih književnica, na Brodu su, između više od 3.000 domaćih i stranih naslova, dostupne i sve njezine knjige.

„Počašćena što sam pozvana na Brod. Osjećam se savršeno, kao u bajci. Društveni život na Brodu je buran i aktivan, upravo ono što mi treba i kakav bi i trebao biti među piscima i umjetnicima, gotovo studentski, pa i još bolji. Pisci su djeca knjiga i riječi, a na brodu svi postanemo djeca mora. Boravak na Brodu sve nas inspirira i po povratku na svoju ljetnu destinaciju, sjedam za računalo pisati novu knjigu. Nisam još osmislila naslov, ali bit će to nešto ljubavno i avanturističko, pravo napeto štivo“, o svom radu i boravku na Brodu rekla je Rosie Kugli, pravnica, književnica, kolumnistica i autorica brojnih uspješnih ljubavnih romana te romana koji kritiziraju i ogoljuju naše društvo.

U bogatoj zbirci literature koju je Brod ponudio stanovnicima Krka nalazi se i knjiga „20+1 najbolja priča za ljeto 2016” u kojoj je i priča „Otok“ ovogodišnje pobjednice natječaja za najbolju kratku priču Marije Rakić Mimice. Za svaku kupnju tijekom Mastercard Happy Houra od 18.00 do 19.00 sati, korisnici Mastercard kartica mogli su ostvariti 10% popusta na kupnju knjiga, a za svako plaćanje dobili su i prigodan poklon.

Nakon Krka, „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ zaputit će se u Rab. Promocija pisaca počinje u 21.00 sat, a posjetiteljima će se predstaviti i Davor Šalat te Lana Derkač. Na programu je i kazališna predstava „Kakva majka, takva kći“ koja počinje u 21.30 sati, a za najmlađe tu je kazališna predstava „Velika staklena avantura“ koja će se na palubi Broda održati u 20.30 sati. Večer će završiti koncertom.

„Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ do 5. kolovoza posjetit će još niz drugih gradova i mjesta na našoj obali: Zadar (2. kolovoza), Sv. Filip i Jakov (3. kolovoza), Zlarin (4. kolovoza) i Trogir (5. kolovoza).

***

O manifestaciji „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“

 

„Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ jedinstvena je kulturno-turistička manifestacija u svijetu koja bogatim kulturnim sadržajem promiče kulturu čitanja i pisanja okupljajući na svojim turnejama brojna uvažena imena hrvatske i strane književne scene. U posljednjih devet godina na palubi Mastercard Broda knjižare – Broda kulture, gostovalo je više od 400 domaćih i stranih književnika, pjesnika, publicista, glumaca i glazbenih umjetnika. Kulturni program, koji uključuje izvođenje besplatnih kazališnih predstava, promocije knjiga i autora, čitanje stihova i književne radionice, recitale, koncerte, značajno obogaćuje ponudu hrvatskoga kulturnog turizma te boravak na Jadranu mnogima čini nezaboravnim.