Case study filma Goli i još 6 filmova u konkurenciji za nagrade

Četvrtak (24. kolovoz) na 14. Liburnia Film Festivalu donosi posljednjih šest filmova u natjecateljskom dijelu programa, nova ispijanja kava s autorima, filmsku radionicu i case study laureata prošlogodišnjeg LFF-a – filma Goli Tihe K. Gudac.

Case study „Goli“ u popratnom programu festivala

Aktivnosti u četvrtak započet će točno u podne uz još jednu Kavu s autorom u Caffe baru Eugenian, na kojoj će se zainteresirani građani moći družiti s autorima dokumentarnih filmova koji su prikazani prethodne večeri. Održat će se zadnja radionica za djecu Kako nas film vara koju zajedno vode Ana Hušman i Vanda Kreutz, a dio su Restartove Filmske početnice.

U sklopu popratnog programa festivala posebno valja istaknuti case study filma Goli koji je na prošlogodišnjem 13. izdanju LFF-a osvojio nagrade žirija za najbolji film i najbolju montažu. Redateljica Tiha K. Gudac i montažer filma Dragan von Petrović govorit će o nastanku ove filmske uspješnice koja je, osim na LFF-u, ostavila značajan utisak i na mnogim drugim filmskim festivalima u Hrvatskoj i svijetu. Ovaj case study zapravo će biti temeljiti pregled nastanka filma Goli i izazova koji su se našli na njegovom putu: od odabira pravog pristupa temi, tehničkih elemenata na kojima je film izgrađen pa sve do odabranog produkcijskog modela. Case study održat će se s početkom u 18:00 sati u Villi Antonio, a svi oni koji su propustili pogledati film imaju priliku to učiniti u 16:30 na istom mjestu.

U konkurenciji još dvije svjetske premijere

Program filmova u konkurenciji, koji počinje u 20:30 na Maloj ljetnoj pozornici, otvorit će svjetska premijera filma Vijesti iza Laayouna Đure Gavrana, starog gosta liburnijskog festivala. Njegov najnoviji film, donosi priču o sahravskim izbjeglicama čije je glavno oružje glazba. Iza lica zrcala prikazuje osobnu potragu redateljice, Katarine Zrinke Matijević, za unutarnjim mirom kroz slike prekrasnog ličkog krajolika.

U drugom bloku programa, koji započinje od 22:30, bit će prikazana još četiri filma. Blok će otvoriti posljednja svjetska premijera LFF-a – film Irenino ogledalo HRT-ovog redatelja i montažera Leona Rizmaula. Potom će se gledati Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile najmlađih autora u ovogodišnjoj konkurenciji za nagrade, Marice Lalić i Ivana Lasića. Katarina Radetić stiže na Liburniju s portretom pulskog „one man banda“ Cile, a natjecateljski program zatvara duhoviti Turizam! Tonćija Gaćine koji se upravo vratio s nagradom za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša s 15. DokuFesta (Prizren, Kosovo).

Kao i prethodne večeri, druženje se nastavlja i nakon filmova. After party u Caffe baru Eugenian, službenom okupljalištu festivala, započinje poslije ponoći a slušat će se “Időjárás férfiak”, ljetni program radio emisije ‘Art Velvet’ koju uređuje Dino Grgurić.

Ulaz na sva popratna događanja (u Caffe baru Eugenian i Villi Antonio) je slobodan.

14. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.