TZG Novi Vinodolski i Turistička zajednica općine Vinodolske organizira 11. po redu manifestaciju

RUŽICA VINODOLA u periodu od 09. do 16. rujna 2014.

ruza

U Vinodolu i Novom Vinodolskom postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji, o običaju koji, navodno, seže u minula stoljeća, još u vrijeme ovdašnje vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, na završetku berbe, u vinogradu, među beračicama se izabrala ružica, tj. ona najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz svirku nekog od starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke berača odveli u grad.

I danas na ovim prostorima njeguju se stari običaji, unatoč novim vinogradima i modernoj proizvodnji vina. Vinodol se sve više okreće suvremenim globalnim trendovima u kulturi uživanja vina, a shodno tome, jača i svijest o vlastitoj predaji na tom polju. Na tom tragu rodila se i ova fešta – ‘Ružica Vinodola’.

Za njen je predložak odabrana druga polovica XIX. stoljeća – vrijeme u kojem se završetak berbe na području Vinodola, prema običaju, obilježavao skromnom zabavom obitelji i njezinih berača, i u kojem se, kako priča kaže, još uvijek na kraju berbe u vinogradu birala ružica. Unatoč tome, naša fešta nije nikakav nostalgični pokušaj rekonstrukcije ili vraćanja prošlosti.

Ona je, prije svega, zabava, nastala u našem vremenu i u okolnostima njegovih trendova. Na tragu nekadašnjeg izbora ružice osmišljene su igre za njihovo današnje natjecanje. Na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples u periodu od 09. do 16. kolovoza 2014.

„Ružica Vinodola“ suvremena je fešta, nadahnuta vinodolskom prošlošću, a ove godine predstavlja vrhunski program uz nastup Klape CAMBI – Kaštel Kambelovac i Tamburaški sastav SLAVONSKE LOLE!

slika_novi_v